.

Златни правила за борба с махмурлука

Махмурлукът е неизбежно следствие на препиването. Но ако вземете нужните мерки, за да предотвратите най-лошия възможен сценарий, ще оцелеете по-лесно през следващия ден. Къде е границата? Хората постоянно задават въпроса: колко чаши вино и колк

Златни правила за борба с махмурлука
Махм
рлукът е неизбежно следствие на препиването. Но ако вземете нужните мерки, за да предотвратите най-лошия възможен сценарий, ще оцелеете по-лесно през следващия ден.

Къде е границата?

Хората постоянно задават въпроса: колко чаши вино и колко твърд алкохол може да изпие човек, без да си навлече махмурлук? Отговорът е: зависи от вашата физиология и от реакцията ви към различните алкохоли. Всеки човек е индивидуален и реагира различно на различните видове алкохол.

Но има цял куп други фактори, които трябва да се вземат предвид. Например, колкото по-силно е виното, толкова по-голяма е вероятността да ви навлече махмурлук. Алкохолното съдържание на виното варира от 9 % до 17 % при стабилизираните видове.

Общо взето, бирата е около 99.9 % вода и съдържа по-малко алкохол от виното и спиртните напитки. Пийте бира вместо водка и няма да паднете под масата.

Спиртните напитки обикновено имат 40 % съдържание на алкохол, което означава, че в чист вид са много по-силни от виното. Ликьорите са между 18 и 33 %, с изключение на абсента, който варира от 68 до 77 процента чист алкохол и може да е смъртоносен.

Причината спиртните напитки да имат по-силно въздействие е, че остават в кръвта по-дълго. Най-добрият съвет е да прочетете етикета на напитката, която смятате да погълнете, за да сте наясно с процентното съдържание на алкохол и да си определите мярката.

Учените, които изследват въздействието на алкохола върху човешкото тяло, са открили, че колкото по-тъмна е напитката, толкова по-лош е махмурлукът; съответно, колкото по-прозрачно е питието, толкова по-малко проблеми ще имате на сутринта.

Резултатът от едно друго изследване е списък, според който брендито, червеното вино, ромът и уискито обещават най-мрачна и болезнена утрин след купонджийска нощ.

Златни правила за борба с махмурлука

Преди да пиете:

Постарайте се да изядете обилна вечеря, понеже храната ще изолира стомаха, забавяйки процеса на проникването на алкохола в кръвта, и ще позволи на храносмилателните ензими да си вършат работата.

Мазнините и въглехидратите забавят усвояването на алкохола, а захарта предотвратява махмурлука. Поднасяните по купоните торти и сладкиши ги съдържат в изобилие. Ако подобно на италианците и французите ядете богати на скорбяла храни като хляб, ориз и макаронени изделия преди и докато пиете, ще забавите проникването на алкохола в кръвта. Тялото ви ще съумее да се справи с погълнатото количество алкохол и да го разгради своевременно.

Млякото също помага на стомаха, предпазвайки лигавицата от вредните въздействия на алкохола. Ако планирате алкохолна вечер, изпитайте чаша мляко преди да излезете.

Претеглете възможностите си:

Първо, преди да посегнете към чашката, помислете колко се пълнее от алкохола. Пресметнете калориите и ще останете неприятно изненадани. Да кажем няколко алкохолни питиета плюс малко коктейлни курабийки правят приблизително 2,000 калории. Нима светският живот на който и да е млад човек ще се подобри, ако той (или тя) се превърне в подпийнал дебеланко? Едва ли.

И така, добре е да помислите какво да пиете. Преди всичко, не смесвайте напитките. На тялото му трябва повече време да разпознае и обработи различните видове.

И накрая, помислете за бъдещето, преди да пиете. Оставете до леглото си чаша и голямо шише вода за през нощта след купона.

Докато пиете:

Освен да похапвате въглехидрати докато пиете, не забравяйте да попълвате нивото на безалкохолни течности. Водата е изключително важна, понеже обезводняването играе голяма роля в главоболието на махмурлука.

Задължително редувайте алкохолните питиета с вода или сокове. Изпивайте по една чаша безалкохолно на всяка чаша вино или силно спиртно питие. Така ще изпиете по-малко алкохол и ще облекчите стреса за бъбреците и черния дроб. Но избягвайте напитките с кофеин и киселини. Колкото до газираната вода, тя не се препоръчва, ако имате капризен стомах.

Похапването на малки сандвичи в хода на вечерта също спомага за усвояването на алкохола.

Не се старайте да движите в крак с онези, които се правят на мъжаги. Единственото, с което можете да се сдобиете по този начин, е в края на вечерта да се озовете с тях на съседни легла в изтрезвителното отделение на някоя болница.

Преди да заспите:

Пийте колкото може повече вода, без значение дали чешмяна или минерална. Пиянското обезводняване подтиква тялото да абсорбира вода от мозъка, вследствие на което той малко се свива, причинявайки главоболие, сухота в устата и отчасти общото неразположение на махмурлука. Като пиете вода преди лягане, вие противодействате на дехидратацията и ускорявате изхвърлянето на алкохола от тялото. Ако ви се гади, пийте на глътки минерална вода със стайна температура.

Избягвайте кофеиновите напитки, тъй като кафето и подобните нему обезводняват още повече тялото. Избягвайте киселите напитки като портокалов сок, ако стомахът ви е разстроен. По желание можете да изпиете чаша мляко преди лягане, за да защитите стомаха си от обилните киселини.

Наблегнете на сладкото, понеже алкохолът разгражда складираната в черния дроб захар и тя трябва да бъде възстановена.

Вземането на обезболяващи на другия ден или още от вечерта не е добра идея. Те съдържат киселина, която разстройва стомаха ви още повече. Някои обезболяващи дразнят черния дроб и могат да причинят сериозно увреждане, дори кръвоизливи, на и без това чувствителния стомах. Като цяло избягвайте всякакви лекарства, тъй като те по правило не се комбинират добре с алкохола.

Простете ни, че ще споменем този неприятен момент, но той не може да бъде пропуснат. Ако изпитвате потребност да повърнете, клекнете и заемете стабилна позиция пред тоалетната чиния. Повръщането е полезно за тялото, тъй като го освобождава от токсините. Колкото по-малко количество алкохол остане във вас, толкова по-лек ще бъде махмурлукът ви. (Вземете пример от римляните, които по средата на пира се оттегляли, повръщали и се връщали на празненството.) Помнете обаче, че повръщането ще ви обезводни допълнително, затова трябва да увеличите количеството на поеманата вода или сок.

На сутринта:

Безалкохолен коктейл „Свеж дъх”

Препоръчваме ви това питие за случаите, когато вече е късно да предотвратите махмурлука – събудили сте се с главоболие, а дъхът ви просто не е подходящ за целувки. Предимството е, че магданозът притежава свойството да пречиства кръвта, а морковите са богати на витамин А.

Продукти: сокът на 1 портокал, 4 средноголеми моркова, 1 чаена лъжица кристална захар, 4 големи стръка магданоз

Приготвяне: Разрежете портокала наполовина и го изстискайте. Налейте сока в чаша. Изстискайте морковите и магданоза. Добавете към портокаловия сок и разбъркайте. Изпийте веднага. Успех!

И макар че гореизброените съвети са добри, в крайна сметка има само една изпитана превантивна мярка срещу махмурлука: думите “Стига толкова алкохол!”.

(В статията са използвани откъси от книгата „Клин клин избива” на ИК „Кръгозор”)

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...