Само един от трима души никога не страда от "най-разпространената болест по празниците" - махмурлука, смятат учени. За тези, които нямат щастието да са сред малцинството, британският вестник "Таймс" публикува съвети как да се избавят от мъчителното усещане след дългия празник около масата.

"На първо място", съветва изданието, "най-добре е, не да се борим с махмурлука, а да го избегнем. За тази цел, преди да посегнете към чашата с алкохол, хапнете добре. А ако все пак злоупотребите с количеството, на сутринта закусвайте обилно".

Срещу обезводняването - една от главните причини за лошите усещания на следващия ден, съветът е през цялата вечер да се употребяват повече течности - най-добре вода, като се избягват напитките, съдържащи кофеин (т.е. черният чай и кафето).

"В разгара на веселбата се постарайте да не пиете тъмни алкохолни напитки като бренди, ром и червено вино. Те съдържат т. нар. конгенери - химични вещества от групата на диоксините, които допринасят за лошото усещане на сутринта", препоръчват още от "Таймс".

От изданието подчертават, че най-добрият начин да се преодолее безсънието е човек да се наспи, защото "по време на сън организмът най-успешно заличава нанесените вреди и възстановява нормалната работа на всички органи".

здраве.bg