Наръчник за борба с махмурлука

Ключовият момент е, че превенцията трябва да започне от вечерта
1 окт 2008 15:26,
42
Наръчник за борба с махмурлука
Снимка: Булфото

Махмурлукът е не само житейски, но и медицински проблем. И нищо че в институтите не го изследват, опитните лекари поназнайват някой и друг трик, който може да ни помогне да не се проклинаме след тежката вечер.

Ключовият момент е, че борбата с махмурлука трябва да започне от вечерта. Както при всяка друга болест и тук е важно да има превенция.

Начините, които могат да ни избавят от махмурлука, не дават 100% гаранция (то какво ли дава). Единственият сигурен начин да се събудим на сутринта с кристално чиста мисъл е да не близваме и капка алкохол предната вечер.

Но повечето хора са толкова изобретателни в намирането на поводи за почерпка, че този вариант не важи.

Затова четете внимателно! Само да отбележим, че следващите съвети са за хора, които не пият толкова често. Хроничните алкохолици и тези, които страдат от алкохолна зависимост, се нуждаят от друго лечение.

И така - да преминем към основните правила за борба с махмурлука!

Трябва да сте наспани и нахранени! Има се предвид не само мезето към пиенето, а храната, която сте приели, преди да започне запивката. Не сядайте да пиете гладни. Най-подходящи са храните, съдържащи витамин В, които помагат на организма да се пребори с алкохола.

Не смесвайте! Това уж всички го знаят, ама никой не го прилага. Става въпрос не само за смесването в чашата, а и отвътре. Твърдението, че коктейлите са вкусни и безопасни, е глупаво, а и като се има предвид приеманото количество алкохол в страната ни, е неактуално!

Специалистите твърдят, че не трябва да се смесват напитки от различни суровини, напр. гроздови (ракия, вино...) и зърнени (водка, уиски...).

Опитът показва обаче, че щом сте стигнали точно до този вид смесване, нещата са отишли твърде далеч и процесът е неуправляем, а оттук и борбата с махмурлука е безсмислена.

Необходима е прозрачност! Не само в отношенията. Същото важи и за избора на питие. Колкото по-прозрачна е напитката, толкова по-малко ще се мъчим на сутринта.

Най-верните спътници на махмурлука са ефирните масла, подсладители и оцветители, които придават по-приятен вкус и цвят на пиенето, но и обгръщат сутринта в тъмни, тежки тонове.

Най-безопасният алкохол е (не се смейте) водката! Но само с добро качество и не в литри. След нея се нареждат: джин, уиски, коняк, бърбън, ром, шампанско, червените вина.

Специална храна. Тестените изделия и картофите поглъщат алкохола, но не в големи количества. Всичко мазно пречи на преминаването на алкохола в кръвта, но ако изпитото е много, защитният ефект се свежда до нула.

Плодовете и зеленчуците не стават за мезе. Не се препоръчват и газираните напитки.

Скоростта. Както се казва - не бързай да пиеш, а пий, без да бързаш. Хубаво е да се прави пауза между първата и втората чаша, защото ефектът от изпитото количество се проявява след 20 мин.

По този начин, ако промеждутъкът между питиетата е прекалено кратък, то върху първата доза ще се стовари втората и т.н. Резултатът от сбора може да бъде непредсказуем за вас, а и за околните.

Легнете си.  Джамбурето е приключило и е време да си легнете. Преди това може да изядете един банан и да изпиете чаша негазирана вода. Оставете си бутилката (с вода!) до леглото, така че да ви е подръка.

Алкохолът обезводнява организма, затова може да пиете неограничени количества сокове и вода.

За всеки случай може да изпиете и един аспирин. Ако се събудите през нощта, усещайки, че все пак махмурлукът няма да ви подмине, приемете някакъв аналгетик. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
piene piene i pak piene...okolo tova li se vyrti jivota?!
40
0
 
0
 
! Отговори
spiridon преди 15 години
когато бях около 20 годишен и баща ми сутрин като се събуди и види че едната ми обувка е в коридора а другата пред апартамента - първата му работа беше да отскочи до магазина за три бирички - за детето като се събуди - еееех спомени, спомени
39
0
 
0
 
! Отговори
Gio преди 15 години
...и като как да знаем кога ще се люшне хорцето, та да си вземем илача..? Всичко обикновено започва с майтапи и полека-лека, голям шлем...
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
в началото на запоя руски лек - "Антипухмелин" от аптеките, а на сутринта 1 ч.л. сода за хляб и 1 аспирин - изпитано, няма грешка, цяла вечер пиеш като смок, а на другия ден работиш като вол:)
37
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
много си прав приятелю - само пиене и пукница двадесет и четири часа в денонощието , без прекъсване - всеки божий ден ...за мезета може да се употребяват - брюнетки , червенокоси , блондинки и за разнообразие , вместо витамини - кестеняви .... дали пушете или не , няма значение , но много важно и противомахмурлукджийско е ..., като хванете едно от горепосочените алангре мезета ..... непременно хубаво да го нанижете на пурата си и да си го гризкате продължително ... докато си къркате питието....
36
0
 
1
 
! Отговори
tonny преди 15 години
най-добрия лек е да се събудиш пиян!айде наздраве...
35
0
 
0
 
! Отговори
Gio преди 15 години
...и аз да се изцепя по въпроЗа - коктейл "Bloody Mary" - съставки: водка - алкохолът в минимално количество успокоява нервната система сутрин; доматен сок - витамин Ц, лутеин, ликопен - мнооого полезни, особено за здравеняците, които пушат и пият /пушенето е само за здравите хора/; стрък целина в бурканчето с коктейла - още от Ц витамина... ако имате алергии не го забучвайте там - алергоген е целината, както и ягодките... И секса е много полезен, стига да имате здраво сърце... а ако нямате, спирайте фиркането, за да не спрете нацяло... Хайде наздравичка!..
34
0
 
1
 
! Отговори
arik преди 15 години
Моята рецепта е проста ,но много ефективна:2 сранета 2 спанета и между тях2 люти ,солени и кисели шкембе чорбис 1-2 ледени бирички"Загорки"!Резултата е винаги точен!
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ti dobre li si be??!
32
0
 
0
 
! Отговори
skandinavian преди 15 години
ima lek. bira za zakuska na gladno i vsi4ko e to4no. klin klin izbiva :]
31
0
 
0
 
! Отговори
онзи там преди 15 години
Аз съм стар алколик и имам много опит с алкохола. Един мой приятел е собственик на няколко нощни клубове така, че всяка вечер пием като за световно и на сутринта нямаш никаква повреда. Но го правете с в продължение на седмица и да няма повод пак си пийнете преди да си легнете, все едно си миете зъбчетата с водка!!! Той моя приятел е на 18 години и той е добър с пиенето!аиде умната
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Верваме ти!
29
0
 
0
 
! Отговори
bizona преди 15 години
to ako trygna da sledq kwo da praq kato piq ... to kwo piene e stawa6 sutrinta cepi te glavata cql den sere6 qde6 pie6 sokove i tova e drug na4in nqma , nikoi ne te e bil prez gyza da pie6 mnogo ve4erta
28
0
 
0
 
! Отговори
бивш алкохолик преди 15 години
който иска да не го мъчи махмурлук да не пие.другия вариант е сутрин като стане и му идва да се хвърли през прозореца да удари насила 100 грама водка на едри глътки за 10 мин. време.след което до вечерта да цока докато направи половинка. и така всеки ден/казва се запой/но,има едно но...след седмица запой се излиза от запоя за не по малко от половината време без обаче да кусваш алкохол.така че си правете сметка.ако караш така ставаш алкохолик и тогава лечението е дълго и трябва воля.Затова не пийте толкова,че да стигате до махмурлук.Аз по гадно нещо от махмурлука не знам.спрях да пия дори и бира и сега съм си екстра.като гледам отстрани какво върши алкохола тръпки ме побиват, че и аз можеше да съм на това дередже.Аре пийте
27
0
 
0
 
! Отговори
мъмри преди 15 години
Една работа не се ли почне от сутринта по-добре въобще да не се почва ! :)
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
E,s takava theta revoliuziata e uspehna.
25
0
 
0
 
! Отговори
кърканджаса преди 15 години
,драйфане...тва помага
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най-простото е да не се пият ментета. От хубавата ракия и вино, глава не боли. Е , все пак зависи и от количеството, но качеството е по-важно. На парктика всичко, което се продава по магазините е менте. Само тук-там някое домашно произведено си заслужава.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много съвети, много нещо! Аз да пия ли или рецепти да изпълнявам. Друго си е да се събудиш, главата ти да се пръска, стомаха ти да се гърчи и да е станало време за работа, а ти да не отидеш. Или да отидеш чисто пиян и да бачкаш като непукист(не че не съм) Е вярно си е, Алказалцера помага много и аналгини пия и те ми помагат.
22
0
 
0
 
! Отговори
DETELIN KIRCHEV - PR преди 15 години
СЪБУЖДАШ СЕ , 3 КЛИЗМИ И СИ ГОТОВ ДА ПОКОРИШ ЕВЕРЕСТ !